Nuffnang Ads

Monday, May 18, 2015

Experience in matriculation

Assalamualaikum. 

Tipu kalau kata tak rindu Kolej Matrikulasi Perak. Setahun, menuntut ilmu kat sana walau macam-macam kena hadap. Paling rindu sahabat-sahabat yang sentiasa ada waktu susah senang. So yeah, lately junior manjang tanya berkenaan kehidupan dekat sana. Typical questions for those who want to further their studies in matriculation. Iolss dulu pun cenggitu juga, hal biasa bila perasaan cuak mula menguasai diri.

Boleh katakan hari pertama aku kat sana dah huru-hara. Bila mana roomates terkunci bilik tanpa aku bawa sebarang kunci ke toilet. Dugaan minggu orientasi katanya. Boleh katakan semuanya pengalaman pertama bagi aku yang tak pernah ada peluang untuk duduk hostel. Okay, sadis. Homesick? Memang perkara biasa akan berlaku untuk semua orang. Boleh jadi tiap bulan akan balik ke bumi Melaka. Lulz. 

Yang dak dak Melaka dapat nun jauh di bumi Perak tu moga tabah lah ya. Jangan ikut macam aku tiap bulan nak balik. #SisHomesick. Train, sentiasa menjadi pilihan terbaik untuk aku tiap kali balik ke bumi Melaka. But don't worry. Kat sana memang ada sediakan terminal siswa untuk kegunaan pelajar sini. Dengan Cik Mus lah nak berurusan berkenaan tiket, outing, teksi, bus and else. Banyak jasa juganya. 

Kat sini cara belajar semua orang memang berbeza sangat. Ada yang belajar sambil tengok movie but they can perform well during examination. Ada yang belajar around 30 mins but they can get many inputs. Kena kenal style belajar sendiri. Moga berjaya lah. Mostly, lecturer kat sana tak pernah lokek ilmu. So don't worry, you can ask your lecturer for details explanation during tutorial class. InsyaAllah they will help you. Selagi uollss ada semangat yang tinggi nak belajar and don't give up insyaAllah somebody will help you. Jujur paling best kat belajar kat sini waktu lab bio. Hiks. Bedah tikus, perkara yang memang aku tak kan pernah lupa. Menyeronokkan. Lukis mutated animals. Sorrylah, iollss ni bukannya power lukis. Mampu lukis haiwan mutated sahaja. Cis. 

Oh ya elaun. Memang tiap bulan akan dapat rm250. Sila berjimat cermat lah ya. Jangan boros sangat kat kedai siswa, makanan mahal uollls kat sana. And ya, berkenaan wifi. Untuk dak dak Blok Intan and Blok Teja seronok lah. Tapi tak adalah seronok mana. Iolsss almost 3 months tak boleh connect dengan wifi kolej. Boleh tahan meroyan juga, sampai bawa modem sendiri. Lulz.

Allright. Semoga berjaya uollss. 

Meh iolllss lanje satu gambar. 






Sincerely ;
Ex-student KMPk 2014/2015



Saturday, May 9, 2015

Special ♥


MAY ALLAH EASE EVERYTHING. GOOD LUCK & HAVE A SAFE JOURNEY. 
I KNOW YOU CAN DO IT WELL 


Friday, May 8, 2015

Food : Restoran Api-Api

Assalamualaikum.

Hari ke sepuluh di rumah. Hiks. So, yesterday was the great day that I had with my bestfriends (Fadhilah and Ain Aida). As usual bila jumpa mereka memang sangat banyak bercerita dan aktiviti paling wajib jadi pirana. Lulz. Dah masing-masing share hobi yang sama - makan. So bila sebut pasal makanan mesti akan excited. Yeah, that's us. 

We had our lunch at Restoran Api-Api which located in Taman Lagenda infront of Aeon Bandaraya Melaka. Concept restoran ni ala-ala Seoul Garden. Yeah, Korean BBQ concept which you can eat anything repeatedly. Buffet style. Tapi, memang murah dan berbaloi. RM 41 for 3 person (Adults). Murah kan? Almost 4 hours kitaorang kat sana makan and lepak. Yang paling best, ni restoran orang melayu and everything halal insyaAllah.

A lot of food there - fishcakes, ice cream with different flavor, rice, mee, chicken black pepper, lamb, vegetables, 8 type of sos and variety type of drinks. Nanti akan ada dua pilihan sup kosong or tom yam. We choose tom yam as our soup.  Oh ya pastikan sebelum uollss datang sini kena kosongkan perut. Sebabnya, baru lah berbaloi untuk makan banyak benda. Hiks. But, macam biasa. Kalau makanan tak habis kena denda - bayar rm30. Fuh. So makan lah ikut kemampuan and jangan membazir. Lagi pun membazir tu kan amalan syaitan. 





Pasti cuba! Hiks.